Pipmakare

Det finns många duktiga pipmakare världen över, vi har kollat några av de hantverkare som finns i vårt land och grannländerna. Nedan följer några av de legendariska.

SVENSKA PIPMAKARE

Arne Ljung, Bengt Carlson, Björn Bengtsson, Bo Nordh, Dura Semjaniv, Love o Sara Geiger, Ronny Thunér, Vollmer & Nilsson, Jonas Rosengren, Lars Jönsson, Hans Masen Brandt, Henrik Rydberg, Andreas Bennwik, Sophia Isberg, Mathias Lundell, Albert Älfvåg, Svenska Pipfabriker

DANSKA PIPMAKARE

Tom Eltang, Poul Winsløw, Hans Former Nielsen, Peter Heding, Henrik Olsen, Vinj Stanwell, Heinrich Leopold Jensen

 

NORSK PIPMAKARE

Bård Hansen

 

TYSKA, ÖSTERRIKISKA PIPMAKARE

Klaus Zenz, Ludwig Lorenz

 

Andra respekterade makare och hantverkarskrån

Vi pipälskare förstår ett gott hantverk och ser passionen,  kunnandet och konstnärskapet som erfarna pipmakare innehar. Det är många års arbete med detaljer, noggrannheten i att skaffa rätt material, rätt träslag och verktygens speciella utformning som ger resultat i ädla produkter. Många århundraden har hantverkaren med stolthet producerat sina skapelser och byggt sitt varumärke. Vi delar förståelse för andra hantverkare och skrån.

Kakelugnsmakare

Vad kan vara skönare än att sjunka ner i sin favoritfåtölj  och njuta av en god pipa en vintereftermiddag framför kakelugnen? Kakelugnar är fortfarande i vår tid en ganska vanlig syn och det är lätt att känna sympati med de en väldesignad och inpassad kakelugn. Vi skänker respekt till de kakelugnsmakare i Stockholmsområdet (Christer Johansson) verksamma inom skrået som ger själ och hjärta till sitt kall.

06

Båtmakare  och kapellmakare

Många piprökare är sjömän och gillar havet. Tänk att stå på däck, en stilla kväll och blicka bort mot solnedgången. Noggrant stoppa pipan med favorit-tobaken och njuta av en pipa samtidigt som dagens strapatser passerar genom minnet.

Båtar och kapell produceras i stora serier men det är fortfarande så att båtmakare i Göteborg (Sven Yrvind) och kapellmakare i Stockholm (Johan Johansson) behövs när inte fabrikerna klarar att leverera den genuina känslan vi söker för sköna stunder på havet.

img_0626-150x150

Skomakare

Slut ögonen och känn känslan av ett par fina italienska skor som du köpt för ett år sedan och gått in i. Och slitit ut sulan på. Du älskar dina skor och låter en skomakare, kanske  skomakaren Henry i Lund sula om skorna. Känn känslan igen när du sätter ner foten och tar din promenad. Med en pipa i munnen på kajen. Att njuta av livet.

fixed-shoes